dijous, 27 de gener de 2011

1

Origen de l'havanera

Mireu, per començar a parlar d’havaneres que us sembla si anem als seus inicis, a saber de on venen......

Gran part de la informació que ara us ofereixo a estat estreta de llibres, escrits, cometaris fets per grans estudiosos de l’havanera com son en Càstor Pérez i en Xavier Febrés, i interpretats per mi.
Als que ens agrada aprendre i no hem conegut els avis de l’havanera per que ens expliquessin les seves vivències, hem d’estar molt agraïts per la tasca que han fet, per la difusió, i les ganes de compartir la informació d’aquests dos grans personatges. També he trobat força informació a Internet però aquesta ha tingut que ser força consensuada amb altre escrit.

melodia havaneraA la figura trobem la melodia havanera "corxea amb punt, semicorxea i dos corxeas".

Qui més qui menys sap que les havaneres son tonades originàries de Cuba.

Però aquest tòpic a dia d’avui l’hauríem de matisar una mica, doncs a Cuba, si no fos pels casals catalans, poques havaneres es farien (cantarien), llavors podríem dir que es cert que les havaneres provenen de Cuba però les hem fet créixer a casa nostra i fins i tot us diria que les hem enriquit amb el nostre idioma fet que quasi no passa a la resta de llocs on també va arribar l’havanera.


Si volem trobar antecedents musicals del ritme de l’havanera cal remuntar-se al segle XVI a la contradansa anglesa.
Aquesta va arribar al Carib quan corsaris i pirates al servei de la corona anglesa minaven el poder espanyol al continent americà. L’any 1762 els anglesos prenen possessió de “La Habana”. Al cap d'uns anys, al 1791 hi ha l’arribada del Francesos degut a la Revolució dels Esclaus que hi va haver a Haití, i aquests portaren amb ells els seus servents, normalment africants.
Aquestes influències caribenyes d’origen Africà donaren a la contradansa un ritme més lent, i els criolls (els americans descendents de famílies originàries de la Península Ibèrica –i altres parts d’Europa-) hi donaren el toc definitiu.


Aquesta combinació d’influències fou especialment vivaç a Cuba, on sembla que sorgí la nova dansa. Per tant, podríem afirmar que l’havanera podria ser una transformació de la contradansa.

L’havanera és i serà un dels cants d’anada i tornada “de ida y vuelta” per excel·lència.

Parlar de quina va ser la primera havanera, és entrar en una polèmica que encara avui no és resolta. Uns només es miren les dates, altres autors, altres si és havanera o contradansa, i com comprendreu, pels que no som gaire entesos, esdevé un problema alhora d’explicar-ho.

Hi ha qui parla de la peça “la pimienta” (però diuen que pel seu text esdevé clarament una contradanza cubana).

On he trobat més punt en comú és en la primera partitura que es publica, i és un 13 de novembre de l’any 1842 al periòdic La Prensa i s’anomena “El amor en el baile”, però se’n desconeix l’autor.
I on si que hi ha acord, és en la primera havanera amb partitura i autor. Aquesta peça és “la paloma” i el seu autor, Sebatian Iradier (posteriorment Yradier). I també afirmen els entesos que és l’havanera més coneguda mundialment.
Una dada que m’ha cridat l’atenció és que el 9 de maig de 2004 es va inscriure al llibre de record Guinness com la cançó cantada per el cor més gran del món, en total eren 88.600 persones.
També us en destaco en títol en anglès, “No more” donada a conèixer pel “rei del rock” Elvis Presley.

Si algú te més informació de la que jo escric, o alguna rectificació a fer, prego ens la aporti, tots podem dir la nostra i consensuar coneixements. No hi ha massa dades escrites, per tan, totes les opinions sumen.


Salut, Força i Havaneres a dojo.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Com sempre Tony ens deixes uns reportatges acurats,el màxim de ben fets i molt interessants.
Aquest calis,jo també opino el mateix.
Tampoc sabia res de ritme anglès en les havaneres però sempre m'han recordat a valsos.
No en sé gens dels origens i història i anirà bé tenir-ne informació.
Fantàstic!

Inici Bloc