dijous, 2 de setembre del 2010

46

La primera conversa

Recordo interessants converses que he tingut a les taules de la taverna amb en Jordi Grau i en Jordi Rubau, en Càstor Pérez, en Josep Bastons, en Pere Margall, la Neus Mar, el propi Paco Cardona i tanta gent que sap alguna cosa interessant del gènere que hi ha prou amb que obri la boca per que jo hi segui al seu costat i després i amb el seu permís ho pugui compartir amb vosaltres.


La intenció que tinc és que en aquesta secció plantegem tots els dubtes que tinguem en relació amb el gènere i amb una mica de sort, els que en saben –espero- ens podran ajudar en molts dels dubtes que se’ns poden crear.

Ara em ve al cap quan parlàvem de la Mostra de Palamós i les peces que en ella s’interpretaven. Al poc temps vaig anar a la Cantada de Santa Maria de Palautordera i allà no hi havia taverna, la conversa va ser al damunt d’un pedrís amb en Carles Casanovas i em va corregir algunes de les meves afirmacions, o quan a la Fira d’Indians en Xicu Sànchez Carcassés també em va aportar els seus coneixements i les seves correccions al respecte.


És un plaer aprendre i més tenint els que en saben tan a prop, mireu, tot just estan a l’altra banda, jo només obro la porta.

Salut, força i Havaneres a Dojo.

46 comentaris:

Neus ha dit...

El meu comentari és per tots per això, i ja que tenim aquesta nova secció, he pensat que aquest era el millor lloc i el millor moment per dir la meva. Simplement felicitar-te per aquest canvi de look tan maco que has fer al bloc; totalment diferent, ara el bloc pot presumir de tenir encara més elegància i classe. Les fotos són fantàstiques i, tot plegat, encara convida més a entrar-hi i a passejar-s'hi com aquell que gaudeix d'un passeig per Calella al mes d'octubre. I a veure si ara que en Tony hi ha fet reformes desde dins, tots els que ens el llegim també ens atrevim més a aportar-hi una mica de cadascú i deixar els nostres comentaris i les nostres sensacions. Penso que això és el que a ell li carrega les piles per seguir donant tanta vida a aquest magnífic bloc del que tots en gaudim tant. FELICITATS PER EL NOU BLOC!!! I COMENTARIS A DOJO!!!

Havanerus ha dit...

Gràcies Neus pel comentari. La veritat és que ja tenia ganes de donar-li un nou aire al bloc. La coneixença i una mica de temps ha fet que les idees que tenia al cap les hagi transportat al bloc. Espero que en gaudiu.
Quant als comentaris dir-te que un bloc es nodreix dels comentaris del lectors. Un dels reptes és aconseguir més implicació per part dels Havanerus, ja veure’m si ho aconseguim.
Salut, Força i havaneres a dojo.

Silvia ha dit...

El meu comentari avui, no va dirigit a cap grup en especial, per aixó potser aquesta nova secció serà el lloc més adient.
Molt xulo el "new look", que li has donat al bloc, entre les imatges i la música de fons, la passejada es molt més agradable.

Silvia ha dit...

Dissabte al teatre auditori La Gorga de Palamós varem poder gaudir d'una cantada d'havaneres organitzada pel Grup Norai , amb l'objectiu de recaudar fons per l'escola Els Angels, dedicada a l'educació especial per a nens i nenes amb discapacitats psíquiques, la música es una molt bona eina per treballar amb aquests nens.

Els grups que van acompanyar a l'organitzador de manera desinteressada van ser Arrels de Terra Ferma de Lleida i Port-Bo, a part de comptar també amb la col•laboració del mestre Antoni Mas, al piano i del mestre Josep Bastons dirigint a tots els integrants en la part final en la interpretació de Salió de Jamaica i com no El Canó de Palamós.

Gràcies a tots per l'estona tan agradable que ens varen fer passar i donar-nos l'oportunitat de col•laborar amb aquest acte. Som molts els que sabem quan d'important és, per aquests nens i més especialment per les seves famílies qualsevol mostra de recolzament i ajuda , un cop més els havanerus reunits per una bona causa.

A reveure

Unknown ha dit...

Doncs sí,l'havanera Vell Llançà és dels Grup Els Pescadors de l'Escala,del seu cd LLuny de la Mar que dóna nom a la cançó del mateix títol osbre un vell faroner que anyora el mar i que la trobareu del mateix estil dolç-nostàgic que ens ha parlat l'Anna Maria amb les cançons que ha anomenat.Tan Vell Llançà com Lluny de la Mar són dues delicioses havaneres.En Quim Mas,en Miquel Espigulé i l'Albert Prat tenen molt talent.

Un company del futbol em demana Tony que et feliciti pel blog.N'és bon lector però no li agrada escriure.El dissabte després de fer un partidet en parlavem (futbol i havaneres ja ho veieu)
i vam coincidir en que el blog ocupa un lloc que fins ara no existia de magnific seguiment dels grups d'havaneres,les seves cançons i el món havaneru.
A part de l'agenda d'actuacions,la informació sobre el que fa cada grup,els seus videos,les intervencions puntuals en els mitjans etc,són coses que corresponen als propis grups i no crec que cap grup de categoria ho deixi en mans dels seus seguidors perquè no seria serio i estaria fóra de lloc.

Molt bon any 2011 ple d'iniciatives i bon fer al blog de Les Havaneres.

margarida ha dit...

Vinc cap a Converses Tony doncs.Ja que no parlem de cap grup en concret potser si que és millor que aprofitem aquests bon espai.
Varies coses;
coincideixo també del tot amb en Vador i la Maria.No seria normal que cap artista o grup es servis dels seguidors per portar al dia la seva agenda i anunciar les seves actuacions i activitats,videos etc.Són tasques que les han de fer ells mateixos o un professional.I m'heu fet pensar en una experiència pròpia.A casa ens dediquem a la pastisseria i el fet de tenir uns quants bons clients no vol dir que hagim de tenir-los a l'obrador mirant com treballem ni a insistir en voler provar els nous dolços abans que ningú.Això només acaba portant problemes perquè hi ha gent que es creu després amb el dret de manar-te i dirigir-te i es valen del seu "seguiment" (si es pot dir així en el meu cas als pastissos)per crear una mena de lligam de deferències i privilegis que fan més mal que bé.
La millor ajuda que podem tenir és que els agradi la nostra pastisseria i en parlin bé i amb entusiasme.El mateix que fem els comentaristes i en Tony en aquest blog pel grups.Però mai deixar que els seguidors es vulguin convertir en els nostres managers gratuits.
Aquesta mena de seguidors són un calvari!No crec que a cap grup li agradi tenir aquesta mena de fans i menys deixar-los ficar-se en la seva feina per acabar actuant com a seguidor preferit.És molt poc serio i professional i acaba perjudicant.
Estigués tranquil.la com t'hem dit Anna Mª.Mai t'has vist com a seguidora amb aires de manager i segur que tampoc t'han trobat a dins la "sopa" o millor dit dins la "partitura" als Port Bo quan van de bolos.Quin calvari la mena de fan que descrius nena!
Tu pensa que el blog és molt bonic,que té molt èxit i que l'apartat Port Bo serà un bonic record quan passin els anys i segur que a en Mineu,en Carles i en Fonsu els farà contents llegir coses tan precioses i plenes de carinyo com les que s'han deixat.

margarida ha dit...

M'ha servit de molt el teu aclariment Tony i a tots agradarà molt llegir aquest article que vas escriure.
També m'ha agradat molt el que has fet sota la secció del mestre Ortega Monasterio.Ens aclareixes moltes coses.
El que penso és que a les cantades al haver-hi ja més compositors sembla que ja no se sent tan el nom del mestre Ortega.Només en La Balada d'en Lucas,El Canó,El Meu Avi,La Rosa del Port i alguna més.
Les que tu has anomenat no es canten potser tan i són menys conegudes pel públic en general.
El més interessant que dius és el que va fer pel tema del català.
Això ja mereix tot el reconeixement i per treure's el barret.Em fa ràbia que hi hagués gent que no vulguéssin havaneres en català! ja està bé!! no ho sabia! i que una basc ens donés suport i en fes de tan precioses mai ho hem d'oblidar.
Un 10 el teu reportage Tony i esperem el nou!
Aquesta que has dit de Rossinyoleta ja la conec però i la Barqueta? tens la lletra? la canta algún grup?
Havaneres a dojo amics!

Unknown ha dit...

Bona tarda amics.Tony he de dir que ignorava la teva informació sobre el Mestre Ortega-Monasterio.
Per això sol ja ha d'ocupar un lloc en el cor d'aquest gènere i de tots els catalans.No conec moltes de les cançons que anomenes.
Però jo també penso que al haver sorgit nous compositots catalans al començar ell,ha passat que hi ha molta més tria,s'en coneixen més i de les seves sembla que només se senten les més conegudes per tothom.Les dels nous autors cada cop són més conegudes i sentides per les cantades i n'hi ha de tan bones i d'èxit..
Només els més entesos sabeu de totes les d'aquest mestre perquè a les cantades normalment no es canten totes aquestes cançons i això em fa dir que estaria bé que s'anessin renoven els repertoris tot i recuperant cançons de temporades anteriors que ja no és canten tan però que veig que al blog han tingut molt d'èxit com per exmple Enyorança,Bolenera,Un Cant d'Amor,i jo hi afegeixo Trobada a Calella,una bonica havanera de l'Antònia Vilàs dedicada al bressol de l'havanera catalana i que no entenc perquè no la sento per cap grup empordanès.
A reveure amics havanerus!

Unknown ha dit...

El mestre Ortega Monasterio és un nom d'or en la història de l'havanera i la seva aportació com ha explicat en Tony,ha estat decisiva i vital en aquest gènere per tota la seva extensa producció i pel que ha significat en l'havanera en català.Amb el que coincideixo també és que la seva obra no acaba de ser tan coneguda pel gran públic com desitjaríem.
Sempre se senten La Balada,El Meu Avi i el Canó..això passa amb tots els compositors de tots el gèneres,sempre hi ha les més conegudes i que més es recorden.
No obstant hi ha més mestres que engrandeixen i honoren la cançó de taverna i en Dabau n'és un d'ells.Per mi magnific! i amb l'Antònia Vilàs,en Tòfol Mus,en Carles Casanovas,'Antoni Mas i tots els actuals que solem escoltar cada cop hi ha més autors i més creativitat que fa que sigui més variat el repertori.
Però per mi hi ha un punt i apart.Tot un crack que no sé quantes melodies deu portar ja escrites i que és el rei;en Josep Bastons,una figura que tenim la sort de tenir encara entre nosaltres i que sigui per molts anys encara de creativitat.
Jo demanaria Tony que aviat puguéssim gaudir d'un reconiexement a aquesta figura a Noms Propis perquè sap greu que tots els dos mestres i ara també el tercer en Càstor ja no siguin amb nosaltres.
Al menys que puguem tenir un nom propi que ens pugui parlar "en directe" i dir la seva!això seria magnific.

Anna Maria m'ha agradat molt el teu comentari sobre Des d'un Llagut amb les teves havaneres dolces que et transmeten aquest sentiment tan peculiar i intimista...?però aquesta del pirata?la vaig sentir a cançons i no em quadra amb el que vols expressar.És una melodia alegre sense res de "trascendent" com tu dius i una lletra no massa poètica..
Vinga,que m'en dieu de tota això?
bona tarda de diuemenge hivernal!!
a reveure amics!

Unknown ha dit...

Tens molt bon criteri escollint i trobant bones havaneres Anna Maria.
Sempre ens dius que fa poc que saps d'aquest estil musical però estàs aprenent-ne força i i li trobes vessants interessants.
Al Pirata Joan Torrelles és una havenera molt bona que la canten uns quants grups i té raó en Miquel de que té força i que és dificil de cantar perquè he sentit aquest comentari algún cop.
Hi ha unes quantes peces,només conegudes pels més entesos o més seguidors del gènere que jo anomeno "havaneres d'art i assaig",que us sembla? les comparo a aquelles pel.licules que fan a la filmoteca,les que no són tan comercials però considerades de qualitat i potser més exclusives.
Sota aquest títol hi inclocper exemple,Al Pirata Joan Torrelles d'en Casanovas,Vestida de Nit d'en Càstor Pérez i la Glòria Cruz,Entre les Barques i Des delLlagut del nostre gran Sagarra i en Dabau,El Cant del Mar de l'Antònia Vilàs i en Dabau,Un Cant D'Amor d'en Casanovas i en Dabau,Tornaré de l'Ortega Monasterio,T'estic Perdent i Lluna Plena d'en Tòfol Mus i en Josep Bastons i també (estaràs contenta Anna Maria) Records d'Infant d'en Carles Casanovas que trobo molt bona i em sembla ben escollida per interpretar-la una cantant lírica com la Roser Ferrer però que m'agradaria sentir per un grup ala manera tradicional potser amb nous arranjaments.
Segur que coneixeu més havaneres que es puguin incloure sota aquest títol i tots tenim els nostres gustos però són les que ara mateix penso.Quès us sembla? ara falta que s'interpretin més sovint!

I si em deixeu opinar d'aquest tema de les fans dels grups,que és quelcom que hi és com en l'esport i com en tot,penso que l'entusiasme i la fidelitat no es pot barrejar amb pretensions d'exclussivitat i privilegis i actituds d'arrogància perquè és una manca de respecte i poca consideració al grup que se segueix.Aquestes coses acabant siguent negatives pels grups.
En Tony amb la creació del blog ha mostrat un seguiment i suport molt entusiasta i incondicional i a l'hora equilibrat i educat en tot moment.És quelcom per destacar del blog.
I tu Anna Mª igualment has estat entusiasta però discreta cuidant també en tot moment el bon nom de l'actual grup Port Bo.
Endavant amb les havaneres!!

jordi ha dit...

Volia fer un comentaria aprofitant aquest espai, bé, més que un comentari és la recomanació d'un programa de ràdio, potser molts de vosaltres ja el coneixeu, doncs en Tony en aquest bloc ja en fa esment en "les havaneres on-line", és el programa d'havaneres de Ràdio Malgrat que en Pere Margall fa els dissabtes de 8 a 11 del matí, jo ultimament l'he pogut seguir i us puc dir que l'acurada selecció d'havaneres que fa en Pere val molt i molt la pena, el podeu escoltar a través d'internet, i no em digueu que no és una bona manera de començar el cap de setmana. Ja em direu el que us sembla.
Bon cap de setmana i a reveure.

Unknown ha dit...

Gràcies per la informació Jordi,es pot escoltar per internet? està molt bé aquest espai i és per incentivar.Si no parlem de cap grup concret em sembla el millor.
Jo vull felicitar en Tony pel seu article a la revista Guaita de Palafrugell que m'ha portat una amiga d'allà.
Magnific l'article Un Passeig per l'Havanera.
Hauríes de posar-lo al blog també penso Tony per informar la gent que arribin al blog sense saber massa d'aquest estil i també per tots el que hi som que el saber mai ocupa lloc.

Molt bona troballa l'havanera clàssica Anna Mª.I es clar que està molt bé que els que viviu a prop i aneu sovint a les havaneres feu colla i d'aquest bonic estil en surtin boniques vetllades i amistat.Si ets seguidora d'un grup,com tu del Port Bo és fantàstic que et trobis més gent com tu i feu un grupet maco units per la música.A l'hivern també feu activitats?
Apa,bon cap de setmana.
Petons des d'Andorra.
Lali Vilaplana

Unknown ha dit...

Ho sento molt maca.Sento haver-te recorda't mals moments,però volia saber una mica com era tot aquest món que es veu tan dolç de les hvaneres i les colles de cantaires i seguidors i penso que el teu comentari està molt bé perquè és part del món de l'havanera i el seu entorn i totes les coses s'han de saber,les bones i les dolentes, i s'han de saber per tal de que no vagin minant aquest món o el de l'esport,la gastronomia (que jo segueixo a la xarxa) o el que sigui.Amagar la bruticia sota la catifa tard o d'hora fa massa pudor.En Tony ens brinda un espai per expressar-nos que s'ha aprofitat per enriquir,informar i compartir i el teu comentari és molt sentit i sincer amb educació i bones maneres.
I comprenc que es necessari desfogar-se i tu ho portaves a dins.
Per la meva part t'agraeixo la confinça i sapigues que a més dels bons amics que tens a les cantades també els tens on-line (cosa frequent avui en dia a internet de fer amics de blog i xat per tot el món)aquí al blog.
Estigues tarnquil.la maca que és veritat que els disgustos i desenganys no són bons per la salut,surt demà dissabte amb els teus amics i pensa en la bona gent que mereixen la teva amistat.
Desitjo que no hi hagi mai cap grup d'havaneres que consenteixi per qualsevol mena d'interès aquest comportament demencial envers cap seguidor.Deu n'hi dó!
I tenies raó nena.La primera cantada dels Port Bo aquest 2011 és el prpoer diumenge 30 a Manresa com ens va dir la Silvia.Jo anava despistada.Cuida't i estigues tranquil.la maca.
Una forta abraçada també.

Nando ha dit...

Pimer de tot felicitar també en Tony Foixench pel seus bons articles al Guaita i demanar que es puguin penjar al blo per tothom que no té accés a la revista.

Segona cosa;demà dissabte actuen Els Panxuts de Cassà a la Bella Lola de Calella.Un cunyat meu de Cassà m'en ha parlat.Són un grup molt trempat i de la conya.Anna Maria ja saps un lloc per anar demà a la nit on escoltaràs un grup que canten bé,solen a cantar Pescador Sóc d'una Cala d'en Carles Casanovas,fan molta conya,riuràs i et deicaran la cançó que vulguis i segurament sabrien posar al seu lloc a qualsevol que no els aplaudis o els renyés per dedicar-li una cançó a la persona que els vingui de gust.
No crec que cap seguidor pugui dirigir el tarannà i els gestos d'un grup.Només faltaria que no puguéssin dedicar cançons a qui els vingui de gust i haguéssin de demnar permis!i més en un aniversari!!,això ja és quasi inmoral i de molt mal gust.Ho trobo falta de respecte cap els cantaires i tot el que dius és lamentable i impresentable.Ho sento noia.
No hos perdeu el Panxuts sel que viviu per l'Empordà demà dissabte.
Salut i havaneres a dojo!

jordi ha dit...

Si Lali, es pot escoltar per internet, només cal possar en el cercador Radio Malgrat i una cop a la pàgina cliclar a "escolten`s en directe".
En quant al comentari que fas de l'artícle d'en Tony a la revista Guaita, te de dir que tots els que ha fet són molt bons, i ja en porta uns quants,estic d'acord que es podrien penjar aqui al blog, de totes maneres el podeu lleguir "on line" a la pàgina web de la revista Guaita.
Molts records Anna Maria, i segueix escribint al blog, que sempre és un plaer llegir-te.
Molt bona nit a tothom.

Unknown ha dit...

El dia del cumpleanys d'una persona és sagrat!és el dia més senyalat per cada persona!Déu meu quin horror!és un dia per estar contents,per ser feliços,quan tothom et desitja felicitat,és un dia per ser estimat i mimat!quina vergonya!jo m'he trobat en llocs amb gent que conec i fan anys i els he felicitat!protestar sense aplaudir i sense fer volar el mocador cantant la Bella Lola perquè et felicitaven i dedicaven una cançó ??!!però t'he la van dedicar i et van felicitar eh que sí?i voler-te deixar fóra de les coses i celebracions que es fan amb els grups que segueixes i voler fer-te canviar de secció al blog?i deu ser el mateix personal que et volia fer fóra de les cadires reservades per tu?
verge santissima tot això és morbós i demencial i tan!
Tu sempre comentant amb tanta alegria i carinyo pel teu grup i compositor,sempre pendent de que el blog sigui endressat,que quedi bé,que vagi endavant el suport als
Port Bo,aconsellant dels seus discos,sempre il.lusionada amb les lletres i amb el món de l'havanera i has portat a dins tot això tot aquesta barbaritat? mira m'en alegro de que ens ho hagis explicat.Tot s'ha de saber i parlar-ne és el millor.No és bo quedar-se les coses a dins.I vas anar a les havaneres per distreure la teva mare d'una desgràcia i et troves amb aquest desgavell de mal gust i aquesta ràbia?
És indignant.De jutjat de guardia!
No permetis això maca.No tens perquè tolerar aquest maltracte.
Gràcies a Déu veig que has trobat persones maques a les cantades,ja veus que tens amics al blog i el més important i que t'ha de fer contenta i alleujada com dius,és el carinyo i estima que estic segura que et tenen i et demostren el teu grup preferit els Port Bo.Això ja t'ha de fer oblidar aquesta...em falten adjectius! eh que si maca? i ara a més a més La Neus i el grup La Taverna que també et tracten amb afecte i simpatia i segur que mai permeteran que et facin cap mal.
Un petó,cuida't i posans alguna lletra maca ben aviat.Jo sí que segurament aniré a Manresa a veure A Prop del Mar.Jo ho comentarem.
Sigues feliç maca sobre tot.

Unknown ha dit...

Ara veig que m'he deixat el "no".
M'he trobat en llocs on hi havia gent que NO conec volia dir,restaurants,llocs públics..i veient que era el seu cumpleanys els he felicitat sense conèixe'ls..per pura humanitat!
És tan descabellat tot plegat que com la Quima et deixa destirotat!
És per recordar-ho això!avui en parlarem amb l'hora de dinar i amb els amics.
Quin món!

margarida ha dit...

M'he quedat muda.Ara entenc que et llegissim com neguitosa per Nadal i que vulguéssis aclarir tan que tu ets una seguidora com cal,sense prefrències.
Però què has aguantat tot aquest temps filla meva? morbós i ben malaltis tot això que expliques.Que això passi a la feina on ho sol a haver rivalitats i a l'escola o l'institut amb la mainada.. però en cantades d'havaneres on hi va més que res gent de 60 en amunt i seguint grups de renom i categoria com els que tenim al blog...tot és això és ben denunciable per vergonyós.
Si jo em trobo en una cantada que unes persones protesten sigui com sigui de que es canti i feliciti una persona el dia que fa anys t'asseguro que no els queda ganes de fer-ho més!!et devies quedar esglaiada maca,quina situació!
És imperdonable i tan baix que o s'és molt dolent o s'està malalt.I es va veure això?i encara van quedar graciosos i s'els va recolzar i justificar?perquè això que vas dir de que aquests comportaments donen bons fruits...això fa gairebé por de llegir!és que m'imagino la situació trista per tu i em quedo esparverada francament.No havia sentit mai barbaritat tan gran que passés en una cantada d'havaneres!
ara que voler-te fer fóra de sopars i enganyar-te culpant d'altres!!tot és molt lamentable de saber.Ho sento nena.
Fuig d'aquesta mena de gent Anna Maria.Estan ben malalts i no són res de bo,això ho veu un cec!
Aquesta mena de persones actuaran així mentre tinguin "públic",
mentre hi hagi qui els faci costat,i els consenteixi i recolzi aquest comportament exactament igual que la mainada consentida i els chulos d'institut,perquè sols,sense camarilla o gent feble que els consenteixi per interès o pel que sigui,no són ningú.Sols no són res ni poden fer res.Només quan ningú el fa cas i els deixa de consentir deixen de fer mal.
Aparta't d'ells i de qui sigui que els doni suport i pensa que per els anys que et porto d'edat et puc dir ben cert que el temps tot ho aclareix i a tothom posa al seu lloc.Ja veus que tens tot el nostre suport.No crec que hi hagi cap grup dels que admirem que comporti mai aquesta mena de desproposits.
Una abraçada nena.Cuida't.No t'ho mereixes.
Eh quina havanera més preciosa la Quima?s'ha quedat ben atavalada pobra dona!és una d'aquestes d'art i assaig!no us ho sembla?ja la coneixia.És un 10.
A veure si ens animem tots amb aquests bons articles d'en Tony ben aviat.
Bon dissabte a tothom.
Margarida Homs

Unknown ha dit...

Molt i molt bonica i sentida l'havanera del veler Quima.Gràcies de d'Andorra pels amics de La Garrotxa.També és un bonic detall pel blog.
No m'imaginava tot això.Tota aquesta baixesa.Ens omplim la boca la nostra societat parlant de solidaritat i bondat envers els altres i creiem que donant
diners pel tercer món per Nadal ja som bons i hem contribuit a millorar el món.I ho trobo bé i tots ho fem però això no costa.El que ens fa millors i fa millor el món és el nostre dia a dia amb la
gent que ens envolta i ens trobem al camíLa nostra relació amb ells,la bondat,l'ajuda i suport i l'afecte que els donem.
Després en queixem de les guerres i de com de malament està el món.
Però hi ha qui no té el més minim escrupol en ferir persones i destruir en comptes de sumar i unir.
És el que trec de tota aquesta lamentable situació que vius Anna Maria.Però quina mena de gent són aquesta? que volien el dia del teu aniversari?que et quedessis sense la felicitació del grup?sense sentir una cançó que et feia il.lusió aquell dia que feies anys?
que estessis trista?que ploressis?
que marxessis amb el cor encongit?
perquè és per això que van deixar d'aplaudir el grup i bellugar el mocador oi? com a protesta! ras i curt i sense complexes volien que patissis i fer-te mal.
I mentir-te perquè no vagis a sopars amb el grup i pressionar com dius per fer-te fora de les activitats dels grups?..negar-li a una persona que ha passat una desgràcia que trobi alegria i felicitat,que passi una vetllada de bona harmonia i companyerisme sentit la música que li agrada i que és el que més pot fer passar les penes i curar disgustos?
tot això et volen negar i et volen prendre Anna Maria? tot això fan a més de no voler que t'impliquessis en el blog Port Bo i el que et deus callar perquè ets de massa bona fe i em sembla que tragues i tragues? HO HE ENTÈS BÉ??és això el que has explicat nena?

Perquè això no té nom.O si.S'en diu crueltat i maldat dura i pura.
Ho sento per tu,la teva mare i em poso al teu lloc perquè ho vaig patir a la feina però en cantades d'havaneres és la primera noticia que en tinc.I tot és important perquè tots ens sentim de lo nostre i voler ferir les persones
fent-les fóra de grups d'amistat és igual de cruel.

Si jo fos cantaire hi tingués seguidors que em volguèssin dictar a qui he de dedicar cançons i he de convidar a sopars i anessin de prepotents i preferitsno els hi consentiria ni mig minut ni que em compressin tota la discografia sencera ni que fos el meu manager i em deixès.Les males feines mai s'han de consentir.
Espero que cap grup d'havaneres consenteixi aquesta mena de persones i el maltracte a d'altres
seguidors.M'ha sabut molt greu i en parlaré amb amics que viuen a l'Empordà i del món de l'havanera.
Això és vergonyós però m'en alegro
de saber-ho i que ho hagis dit.
Cuida't i continua sempre tan entusiasta i ferma amb el que et fa il.lusió.Una forta abraçada i la pròxima ens poses una cançó maca noieta de l'Empordà.
Lali Vilaplana

carmina ha dit...

Quan la meva germana va morir de joveneta no de sobte sino de malaltia,jo vaig trobrar consol i alicient en les ballades de sardanes i m'hi vaig aficionar.Em va donar il.lusió i va ser una medicina.M'hagués sentit molt infeliç i desamparada si algú hagués tingut la mala fe de voler-m'en fer fora i voler-ho destrossar.
Jo em pensava Anna Maria que tota aquesta gent maca i acollidora de la que parles l'havies conegut seguint els Port Bo,que havies fet amics seguint el teu grup preferit d'havaneres.És molt decepcionant i trist el que t'ha passat.
M'he quedat de pedra al obrir el blog i llegir tot això.
Però com no estan contents seguidors dels Port Bo de que s'hagi fet un espai tan bonic i de bon gust com diu tothom dedicat al grup Port Bo i a en Carles Casanovas?com no han volgut ser-hi?
i et van pressionar per anar a una altre secció?tu has seguit el teu grup preferit els Port Bo i també a la Taverna i la Neus com a amics i perquè t'agraden,és lògic...perquè havies d'anar a la secció d'un grup que no coneixes?
tot això és molt desgavellat i fóra de lògica.
I tot l'altre és molt desagradable.No ho hagués dit mai.
Doncs sort que no et vas acovardir i no els vas fer cas perquè a hores d'ara el blog Port Bo no tindria aquesta pila de bonics i entranyables comentaris visitats i celebrats per molta gent a lam xarxa.
Per mi ha sigut una molt bona pensada aquest blog on en Tony ens ha fet viure bonics moments acompanyats de fotos pels que no segueixen les cantades i hem pogut conèixer i endinsar-nos en lletres d'havaneres no tan conegudes que han cobrat interès i estat votades i posades amb la música.Om més a la xarxa hagués pogut parlar de la meva Carme-Colors en el cd Bolenera?em va alegrar molt que algú s'hi prengués interès m'com tu Anna,ben espavilada per estar en tot i posar lletres,debatir,defensar i ajudar els que arribavem al blog.
I tot aquest treball de difusió a la feina de primers artistes de la cançó de taverna com en Carles Casanovas i en Josep Bastons i a les lletres poètiques de diversos lletristes l'has tirat endavant amb tristesa i decepció de veure com s'et vol fóra i fer mal fins i tot el dia del teu aniversari..
Penso que a ningú li agradaria trobar-se en una situació tan desagradable i injusta.
Tens tot el meu suport maca.No hi ha dret.

carmina ha dit...

LA XEFLA

Aquesta bonica havanera de dos mestres de l'havanera catalana,en Josep bastons i en Carles Casanovas
la poso com a símbol del que totes
les persones que ens agrada unir,sumar i construir volem viure i trobar en el món de l'havanera i en tots els móns de la vida on l'amistat i l'harmonia ha de prevaldre sobre l'enveja i la destrucció.

Quan el vent de l'enyorança
bufi fred en el teu cor
i s'engruni l'esperança
fent bocins la teva sort,
una taula ben parada i els
amics en el voltant i
cantar fins a l'albada
serà el teu remei company.

Cantant havaneres
cançons marineres
i valsos picats
boleros,balades
i aquelles tonades
dels avantpassats.

Comença la festa
no hi falta ningú
acosta-t'hi noia
que tota la colla
cantarem per tu.

carmina ha dit...

En aquesta bonica i nostàlgica melodia del Mestre Josep Bastons,el teu compositor preferit Anna Maria,va saber expressar(amb tan encert com tu sempre ens has recordat i fet veure)el que se sent quan hi ha tristesa i decepció,i com el caliu de l'amistat i la música ens retornen l'esperança i fan reviure el cor.
Us desitjo a tots els lectors del blog i tots els grups d'havaneres
que sempre poguem gaudir de l'escalfor i la joia de l'amistat,
de la música preciosa i d'una ma amiga quan ho necessitem i que mai
deixem ni permetem que ens ho prenguin,que ens ho neguin ni a nosaltres ni a ningí altre.

Grècies Tony,un cop més per haver creat el blog,per aquests magnifics reportatges que són precisament una expressió d'harmonia i amistat i per deixar-nos hi participar per parlar de música,poesia i alegria i també quan ha de ser d'allò que no es tan bonic però que sempre en podem aprendre i treure'n quelcom de positiu.
Petons a tothom.
Carmina Castellví

Unknown ha dit...

A Colera hi ha l'hostal Tots Som Pops on es canten havaneres i canço de taverna amb molt bon ambient.Podreu cantar amb els grups i fer xefla.Passar una bona estona amb música i companyerisme.
Anna Maria ves-hi una nit,que gaudiràs de bones cantades i grups
simpàtics que estaran encantats de dedicar-te la canço que els demani una noia que estima i valora el gènere sigui o no el teu aniversari.Podràs cantar i conèixer els grups d'aprop.A tothom li fa il.lusió estar a la vora dels cantaires en una bona taula,sentint bé la cantada i participar d'aquest ambient havaneru.Ningú et farà cap desaire i si algú deixa d'aplaudir perquè et dediquen una cançó o qualsevol acte ridicul de protesta,ja li explicarem quatre coses sobre la bona educació i el respecte.
Que a algunes persones el pugui més l'enveja que l'admiració i el respecte al grup que segueixen!!
Molt bona La Xefla d'en Casanovas i en Bastons.S'hauria de cantar a cada cantada en una taverna!!que us sembla? com a tradició al igual que La Bella Lola!
I tan que el Vell Veler és d'art i assaig.Una peça magistral i..poc cantada i coneguda!tornem amb el mateix! les hem de reivindicar!
Molt bé Quimeta de la Garrotxa.
Vinga companys.S'ha de saber el bo i el que grinyola.No val girar el cap i mirar una altre lloc.Així no tirarem endavant el món.
A reveure i bona nit.

Unknown ha dit...

La meva pregunta de l'altre dia era que la meva neta que estudia a Londres em va dir que la familia
amb qui s'està li han dit que les havaneres venen d'Anglaterra.La Sònia s'ha quedat molt parada i m'ha dit;goita que diuen àvia.Preguntal's-hi al blog.Jo tampoc en ser res i m'ha sorprès.
Que en sabeu amics?
M'han emocionat els darrers comentaris.El de la Lali és dur però ben realista i el de la Carmina m'ha agradat molt i m'ha fet pena.És veritat que el carinyo és la millor medicina.I La Xefla és molt bonica perquè porta esperança i explica que la música i l'amistat són el que més ens pot ajudar.
Si les persones penssesim que en un segon podem deixar aquest món,que tot pot acabar en un moment quan menys ho esperem,que potser no ens podrem veure més ni dir tot el que ens voliem dir,ens adonaríem de que les enveges i orgulls els hem de fer fóra perquè només ens acabaran fent mal a nosaltres mateixos.No hi ha res que en puguin acabar fent tan mal.
M'ha fet molta tristesa tot plegat al haver llegit els comentaris dels companys.Pobrissona has anat comentant amb el mateix carinyo i bona voluntat de sempre mentres passaves per tot aquest desgavell
i segur que amb el cor ben trist.
Hi he pensat molt aquests dies.
Que tinguis molt bon any maca.Et desitjo moltes coses bones per tu i la teva mare,pobrissona també quin tràngol de passar.Que vagis a moltes cantades boniques amb bons amics i que la música que estimes i l'amistat t'acompanyin sempre.
Fuig d'aquesta mena de persones i de qui els doni agalles.No deixis que et facin malbé cap més cantada ni res de res.Vas tenir personalitat al continuar en el blog Port Bo.Molt bé nena!
Pensa en la bona gent que has conegut i en els grups com el de la Neus,el d'en Miquel i el Port Bo que t'aprecien i sempre tindràs la seva amistat.Jo recordo els Port Bo de fa uns anys i en Carles el que més, per la Pepa Caneja i sempre eren molt simpàtics i acollidors.
Ells sempre segur que com La Xefla,que en Carles va escriure perquè un cantaire enten aquestes coses molt bé,et faran sentir apreciada i voltada d'amistat i caliu.Eh que si maca? això és el que més contenta t'ha de fer.Estigués tranquila i cuida't molt.
Un fort petó des de la Garrotxa.
Quimeta Gascó.

Havanerus ha dit...

Primer de tot vull agrair-vos els molts comentaris que ha rebut aquesta nova secció.

Pere Pou; referent a incloure la figura del mestre Josep Bastons a noms propis t’he de dir que en breu hi serà. Ja tinc força feina feta, però encara queda una mica.

Referent a la pregunta que fa en Jordi sobre els articles que faig a la Revista Guaita, us informo que en breu també els afegiré, doncs com diu en Jordi, penso que son interessants de saber. El que comentes d’escoltar la radio, us informo que es pot clickar directament sobre el nom de l’emissora a la pagina principal del bloc. Només cal baixar fins que a la part dreta llegiu “Havaneres On line”.

Quima, la família anglesa de la Sonia te part de raó en aquesta afirmació.
T’agrairia que li passessis el meu correu electrònic a ella per tal de poder contactar i conèixer més del que sàpiga la seva família referent al gènere.
Si tenen coneixença de la contradansa anglesa, poden conèixer moltes coses interessants dels gèneres que han esdevingut.
Tot i que a Cuba de la contradansa es va passar a l‘havanera i d’aquesta al “danzón”.
A Cuba diuen que qualsevol gènere o estil musical que no es pugui ballar es perd....

Et deixo el meu correu: tony@havanerus.com per si els hi pots facilitar.
Del tema que has plantejat faré el que serà la “segona conversa” i portarà per títol, “Origen de l’havanera”, del qual espero les vostres aportacions, coneixements, -i com no- les vostres opinions.
Quima gràcies per la pregunta que has formulat.

Voldria fer un toc d’atenció generalitzat sobre el tema del que s’està parlant al bloc sobre “seguidors”.
Entenc tot el que ha passat, no ho he vist, però ho conec, i penso que no hem de parlar més, no hem d’alimentar els mals rotllos, al menys al bloc.
Per tot arreu hi ha bona gent i no tant bona, gent que vol ser anònim i altre que vol protagonisme. A Les Havaneres no hi trobarem l’excepció, malgrat sigui una afició per quasi tota la gent que he conegut, incloent cantaires.
Com podeu observar al bloc mai faig comentaris negatiu vers un grup i m’agradaria fer-ho extens a tots els que col·laboreu, si ho podem evitar més avinguts estarem, i quanta més havanera parlem, més aprendrem i encomanarem.

Salut, Força i Havaneres a dojo!

Unknown ha dit...

Gràcies Tony.Així doncs la familia que estan la Sònia tenen raó o al menys una mica.Ja li diré i li diré que es miri el blog i t'escrigui quan pugui.Sol a trucar els dissabtes.Estarà molt bé aquest apartat de la història de l'havanera perquè em penso que hi ha una mica de confusió.

De tot això que dius Tony la meva humil opinió si la puc dir és que he volgut ser molt comprensiva amb una comentarista que sempre ha sigut com tu ja saps molt discreta i educada,mirant sempre per incentivar totes les seccions del blog,i donant un suport incomparable,entusiasta però sa i tal com cal al seu grup i compositor preferits.Penso que no hi ha hagut cap mal rotllo en els comentaris perquè han comentat una situació real amb sentiment i solidaritat.El mal rotllo està clar que l'han causat o el causen aquestes persones no pas a l'inrevès.Ni tu,Tony ni ningú (tret d'algún estrany anònim l'any passat)ha fet mai cap comentari negatiu de cap grup,tot el contrari.Voler fer marxar una comentarista de la secció del seu grup preferit destrossant el que ella amb il.lusió volia fer això si que ja és una manera de "comentar negativament" contra un grup.
Deuen ser les úniques persones que ho han fet.
Els que comentem al blog hem compartit sempre companyerisme,bon rotllo com tu dius,i molt carinyo per les havaneres i els grups.
I en mostrar carinyo i suport al seu grup l'Anna Maria s'hi ha deixat molt i patit el que no havia de ser.
Al meus 82 anys he vist de tot i sempre he escoltat i estès la mà a qui ho ha necessitat i les injusticies no les suporto.
No diré res més sobre el tema.Gràcies per deixar-me expressar.
Només desitjo que aquesta companya sempre atenta,carinyosa i ferma amb les seves il.lusions continuï amb nosaltres amb tantes ganes com sempre.Que passis molt bones estones com en la Xefla amb els teus nous amics Anna Maria i segur que en Miquel i la Taverna i els Port Bo sempre et donaran la seva amistat,apreci i carinyo.
Estigues tranquila i contenta eh maca?
petons a tots.
Quimeta Gascó.

DOLORS ha dit...

Hola a tothom.
És la segona vegada que escric i no ho faig més sovint,perquè tampoc en se massa.
Només volia agrair a en Tony aquest espai tant valuós per les opinions de tots els que estimem l'havanera.
Un blog molt ben actualitzat i que fa molt de servei.
Nando...jo he anat diverses vegades a escoltar a Els Panxuts de Cassà de la Selva,i mai els hi he sentit cantar l'havanera "pescador sóc d'una cala" d'en Jaume Burjachs Gispert i en Carles Casanovas.
I per finalitzar la meva petita participació entre vosaltres,només dir que,fa molt poc temps que conec l'Anna Mª i he trobat amb ella a una amiga incondicional i meravellosa.
L'amistat és molt important i jo ho he pogut comprovar diverses vegades.
Endavant amb aquest magnífic blog,aquest gran espai i amb les nostres estimades havaneres.
Dolors Puig Rosselló

Unknown ha dit...

Bones Tony.L'àvia m'ha dit que volies saber una mica més del tema però la familia amb qui m'estic a Southampton no en saben res.
Ells sabien això de l'arrels angleses perquè fa uns vuit anys van venir per la Costa Brava i van sentir alguna cantada i gent de per aquí els hi van dir que provenien d'Anglaterra en un principi.Ells es van quedar parats al veure-ho una cosa tan típica nostra i sempre ho han recordat.Ho diuen i els fa gràcia però sense saber-ne res.Em sap greu.
Si sé alguna cosa que esbrini per aquí us ho faig saber.
Ja veieu que l'àvia es ben entreten amb el blog i alguna cosa més de jardineria que sé que es mira.Es pensava que sense mi es quedaria sense blog,però sempre troba algú de la familia que l'ajuda.
Un petó per tothom.
Long life to havaneres!! see you soon!!
Sònia Vallribera

bep ha dit...

hola, soc en Bep de Ciutadella de Menorca, en permeto entrar en el vostre "espai" per fer referència a un article publicat a la revista ARGO, revista del patrimoni i la cultura marítima, del mes de novembre de 2010. EL PATRIMONI MUSICAL DE PESCADORS I MARINERS de Jaume Ayats Abeyà, força interessant ja que abarque a més de cançons i balls populars catalans, altres gravacions angleses i franceses. A lo millor pot donar-vos alguna pista sobre el tema.
salutacions des de amr enllà.

Havanerus ha dit...

Sònia a Southampton pots trobar molta música marinera, música relacionada amb la gent de mar, si tens ocasió i la trobes fes-m'ho saber, ja tens el meu mail.

Bep, és molt interesant l'article. Gràcies per donar-nos aquesta informació. Pren aquesta secció del bloc com teva per informacions d'aquest tipus.
Hi ha un treball de recerca molt important darrera d'aquest article, ara es questió de trobar els llibres dels que parla i ampliar coneixements.
Gràcies per la troballa!.

Salut, Força i havaneres a dojo!.

Unknown ha dit...

Ja tenies raó Anna Maria,em vaig despistar amb els pirates d'en Carles.Havia escoltat Barbaroja a cançons i és més un valset...molt diferent de la de Joan Torrelles.
Ara ja entenc el que volies dir.
Sí que és molt bona.la lletra ja la havieu pasat quan vau fer la difusió del'obra d'en Carles i ara he escoltat la melodia i la trobo de molta qualitat.Molt bona.Un punt i apart que és pot anomenar art i ensaig com va dir en Vador.
Com la música de Des del LLagut o Vestida de Nit per dir-ne més exemples.Músiques amb caràcter diria jo.Més treballades que no pas la melodia fàcil (que no vol dir que no sigui bonica) d'altres havaneres.
I els valsets mariners?que en penseu? no n'hem parlat mai gaire i són una part important del gènere...Pescador Sóc d'una Cala,Mirada Blava en són uns magnifics exemples.Quins més coniexeu?
Molt bé que continuessis endavant Anna Maria.Acovardir-se i ballar al so dels altres és aturar les oportunitats d'evolucionar i crear a la vida.El blog Port Bo amb el reconeixement a la música d'un compositor de l'havanera ha estat molt bé i enriquidor pel gènere.
M'hagués sabut molt greu que li passes tot això a la meva filla i ho comprenc com tothom.Ànims i endavant.

Unknown ha dit...

"Que parlen dels oceans,dels peixos,dels gavians de les nits més calmades,de les ferides dels hams,dels amics, dels germans de les,de les noies somniades"sens dubte un dels millor valsets mariners,dels d'art i assaig i molt poc cantat i reconegut pels grups d'havaneres.
És molt bo Esteve.Els valsets mariners són una part important de la cançó de taverna i penso que s'en haurien de compsdra molts més perquè la seva vivacitat alegra molt les cantades.
Tens raó que en Josep Andújar és un magnific compositor amb peces tan bones com Tavernes de Sant Feliu,La dona del Pescador i Rumba a la Mare del seu excel.lent cd Viatge Interior.A tots els amics del blog que us agraden tan les bones lletres haurien d'escoltar algún treball d'aquest compsitor sant feliuenc que té molt a dir.
Els altres dos meus valsets preferits LLuna Plena de'En Tòfol Mus i Mirada Blava D'en Ferràn Gàrcia..un vals molt romàntic.
què n'opineu amics?

Havanerus ha dit...

Estic d’acord amb vosaltres i m’afegeixo a la vostra recomanació.

Crec que he escoltat tot el treball d’en Sé i puc dir que és un gran cantautor.
Te la capacitat d’escriure i musicar qualsevol tipus de peça ja sigui rumba, havanera, valset......i fins i tot ens regala una peça que ens parla d’una cançó que no és ni un valset, ni una havanera....i com ell diu, “això te tot el sabor de la rumba marinera....”.
Ja que en parlem no puc deixar de recomanar-vos que escolteu la que li va dedicar al seu pare quan aquest va morir, “Pare Joan”, la trobareu al treball "Minuts impossibles".

El grup La Taverna va afegir dins el seu enregistrament “De la mar tornaré” la peça “Les ferides dels hams”. Durant molts dies va estar en la llista de reproducció de cançons que hi ha a la secció Inici com a mostra de ser una de les peces que més m’agraden.

Quan als valsets dir-vos que junt amb la rumba marinera aporten al gènere un ritme molt esperat pels que seguim les cantades. Qui no belluga els peus quan escolta la Lola la tavernera?, qui pot resistir-se a portar el compàs amb els malucs amb “Mirada blava”?.

Salut, força i Havaneres a Dojo!

margarida ha dit...

Bon dia amics.Els valsets mariners agraden molt i és veritat que n'hi hauria d'haver-hi més.
Un dels meus preferits i de la meva mainada,Pescador Sóc d'una Cala d'en casanovas i en Burjachs,delició o simpàtic com pocs.Mirada Blava és molt romàntic i et fa venir ganes de vallar tot somniant i sentir-te quasi Sisisi.Preciós.I d'en Tòfol Mus el valset és Si Fòssim Gavines amb una lletra molt original i simpàtica.LLuna Plena crec que no és valset.És molt emotiu però eh que és havanera?
Les Ferides dels Hams es va votar i és que té també una melodia esplèndida.Molt bo.

Però jo francament no comparteixo el vostre gust per les cançons d'aquest cantautor o d'altres.
No crec que tingui res a veure l'obra d'un cantautor amb l' estil de les havaneres i la manera d'interpretar dels grups,tot i que en Josep Andújar composi i canti cançons marineres.N'hi ha que com les Ferides dels Hams,la poden cantar grups d'havaneres però la seva obra és un altre estil.Les cançons dels cantautors solen a ser sobre temes de problemàtica social,caire reflexiu i filosòfic..són una altre cosa.Poden ser molt bones i tenir el seu públic però les havaneres i cançons que tenim al blog són diferents..per això no hem parlat mai d'aquestes cançons de cantautor.Penseu per exemple en Tamariu de la Narcisa Oliver i Un Cant D'amor d'en Carles Casanovas i us adonareu que és un món apart de les cançons d'en Josep Andújar.
Jo particularment són cançons que les trobo molt monòtones i grises.
Cadascú té els seus gustos és lògic.El meu és aquest.
Bon cap de setmana amics!
Margarida Homs

Unknown ha dit...

Què m'en dieu de Vell Pescador i La Calma de la Mar? ens els haviem deixat i són dels més coneguts i airosos!vasn ser molt votats...
És fan un molt bon comentari Anna Maria.És fins i tot com un petit article sobre el gènere.Molt ebn fet i pensat.T'estimes el gènere no hi ha dubte noia!i veig que significa molt per tu eh?
Si que un tret caracteristic és aquest llenguatge naïf...a la voreta,barqueta,nineta..això fa les fa unes lletres molt peculiars.
Estic d'acord amb al Margarida i tu.
Res a veure amb les cançons del senyor Andújar o Patxi Andión o d'altres cantautors.I més després de llegir el comentari que n'ha fet il.lustrat amb exemples i tot Anna.Són lletres més dolces,com a clàssiques i molt boniques i musicals per si soles.
A mi tampoc m'agraden gens les cançons de cantautors per molt mèrit que tinguin.No n'he pogut escoltar mai més de tres seguides.
Tenen un ensopiment i monotonia que em fa trobar-les depriments per massa realistes i quasi sempre posant emfasi en la part trista de la vida.
Tot són gustos però com les havaneres i balades i valsets mariners...és le que em fa sentir més feliç de sentir.
Havaneres a dojo amics!

jordi ha dit...

Estic d’acord amb el vostres comentaris, i també voldria dir-hi la meva, jo particularment de sempre m’han agradat i he admirat als cantautors que com a compositors són capaços de posar en paraules i notes uns sentiments i emocions, i que tot això després ens ho saben transmetre , tot i que alguns ens agradaran més que d’altres, al final també és música això si, un altre gènere. Als que ens agrada i estimem l’havanera, és clar que les seves melodies ens enamoren, amb això segur que hi estarem tots d’acord.
I parlant dels valsets mariners, com diu en Tony, són molt benvinguts en les cantades, entre havanera i havanera be molt de gust sentir el balanceig de les seves melodies. Per cert Margarida Lluna Plena és una preciosa havanera de dos grans d’aquest món, en Tóful Mus, gran poeta, i l’entranyable Josep Bastons.
Gairebé tots el compositors d’ havaneres també fan valsets, a mi especialment m’agraden d’Ortega i Monasterio: Encisadora, Rosa del Port, o Corrandes palamosines. D’en Carles Casanovas i Josep Bastons: La Xalana, Barquejant, Pepa del Port. Vell Pescador d’en Llibori, i com no Records de Narcisa Olive i Josep Bastons, i de segur que encara em deixo algun.
Molt bons i molt bonics els teus comentaris Anna Maria, escrits amb molt de sentiment, per això fan tant de goig llegir-los.
Per descomptat Tony, el 26 de Març serem a Ripollet amb les Havaneres Solidàries!!

Bona nit a tothom!

Unknown ha dit...

Escolteu,voleu dir que no en feu un gra massa?No n'hi ha per tan.En Sé Andújar és per molts el millor cantautor empordanés actualment i un dels millors de Catalunya.En Tony l'ha sabut descriure molt bé.Malhauradament la seva esplèndida obra encara no té el reconixement a nivell de pais que hauria de tenir,però temps al temps..cada cop és més apreciada la seva obra hi ha més persones que el descobreixen i saben valorar-lo.No entenc que l'hagiu de tirar tan per terra.Que digueu que lea seva obra és trista,feixuga,gris i ara al damunt,sòrdida.
No ens passem si us plau.Sino voleu seguir les seves cantades o acabar d'escoltar els seus discos,molt bé,sou lliures, però no cal remarca-ho tan.
Aquest és un blog d'havaneres i cançó de taverna on s'hi han penjat poemes i alguns potser massa ensucrats pel meu gust,i el parlar d'una obra relista,que parla de la vida quotidiana i ens fa tocar de peus a terra també hi ha de tenir la seva cabuda sense tans miraments de que no consona amb les dolces lletres de les havaneres.Molt boniques però algunes massa potser ensucrades i infantils pel meu gust.

En Sé Andújar té molts admiradors a Sant Feliu de Guixols i per la comarca,com jo mateix.
Cada cop hi ha més seguidors i els pot saber greu i es poden sentir ofesos si llegeixen el blog i veuen les critiques que tampoc cal que siguin tan clares i poc delicades.
Tampoc us agradaria que diguéssin el mateix dels compositors que seguiu al blog.
Ja està bé que es parli de nous compositors que dels de sempre que ja coneixem ja s'en ha dit molt i s'en ha fet molt seguiment al blog.
I també de grups nous com Cubacant,Norai...els més consolidats i bons ja tenen el nostre reconiexement.S'ha de donar suport i cabuda als nous.
Bon dia a tothom

Havanerus ha dit...

Bon dia Esteve.
Estic totalment d’acord amb tu, no crec que em sàpiga expressar millor, però ho intento.

Penso que s’ha desmesurat la manera de criticar contra en Sé i fins i tot s’ha generalitzat amb els cantautors.

Sóc un enamorat de la música d’en Joaquin Sabina, d’en Joan Manuel Serrat, de l’Andrés Calamaro i així ompliria aquest escrit de noms que diuen molt més que paraules.

Parlem d’havaneres i per aquest motiu, vaig mencionar en Sé, doncs és dels pocs que ha creat peces pel gènere.
Simplement sense haver fet cap comentari hagués quedat la cosa millor. Al bloc pocs cops trobareu una crítica contra un grup, menys contra un persona, doncs ja hi ha qui s’encarrega de fer-ho, així que m’agradaria que passes el mateix amb la gent de la que parlem.

Jo sense conèixer massa en Sé, m’ha sabut greu com se l’ha criticat, no em puc imaginar com es senten els que si que el coneixen. Per un moment poseu-vos en la seva pell i valoreu.

Companys, no ho trobo correcte i trec els comentaris de la Carmina i l’Anna Maria (en aquest cas deixo el penúltim).
Si volem ser respectats, hem de donar exemple.

Salut, força i Havaneres a Dojo!.

Silvia ha dit...

La qualitat que més admiro dels cantautors es que saben expressar en paraules, sentiments reals, del dia a dia, i m'he vist reflectida en més d'una ocasió, res de somnis ni mons impossibles o irreals.

En SE no fa massa que el conec i tot i que no és un dels meus preferits si m´agradan moltes de les cançons que he escoltat i trobo que encaixant dintre del mon de la cançó de taverna. Cançons tristes ??? Que no ho son les que parlen de mariners i pescadors que no tornan a port i la dona esperant i plorant cada dia vora el mar ??? No oblidem que les havaneres tant sols son una part del cant de taverna. I que pel sol fet d´anomenar havanera a una canço, o que s´escolti en una cantada no la converteix amb bona, hi ha moltes que els hi falta un bon troç per ser una bona cançó.

Personalment penso que tots els autors que tan lloem en aquest blog, tenen una part de cantautors i segur que més d'un té alguna lletra de les anomenades "compromeses", perquè son justament els bons autors els que saben copsar moments, situacions i sentiments i transformar-los en cançons.

No vull ni imaginar si qualsevol dels adjectius envers d'en SE i les seves lletres , s´ hagués produït cap algun dels admirats compositors ( Mas, Vilàs, Casanovas, Mus .... ), la revolta que tindríem al blog a hores d´ara.

Respectem i serem respectats al
blog, a les cantades i a tot arreu

Fins la propera

Havanerus ha dit...

Nando, si els comentaris no haguessin ofès no els hagués esborrat, ho tinc clar, no tinc cap necessitat.

Fixat que encara hi ha comentaris d’aquests lectors que encara en parlen d’en Josep Andujar “Sé” i d’una manera educada, però els últims no se si els recordes, no eren així.

Tanmateix dir-te que he tingut que afegir la opció de revisar els comentaris per raons obvies (només cal llegir darrer teu). Durant un temps ja ho vaig fer per tal de defensar les crítiques cap a una lectora.

La llibertat de crear un correu electrònic i publicar comentaris és molt senzill i més quan darrera de tots els sobrenoms hi ha una mateixa persona.

En tots els debats hi ha moderador i al bloc de quan en quan apareix.
He de tornar a moderar comentaris, no t’arribes a imaginar la quantitat de bajanades que rebo.

Les que fan referència al bloc, les publico doncs sou lliures d’opinar i per això aquest últim comentari teu, el deixo. No seré jo qui l’esborri, no pateixis.

Em sap greu haver de treure comentaris, però si no hi ha respecte i educació no es publicaran.

Jo acabo de revisar el que vaig esborrar per tal de veure si em vaig precipitar i poder rectificar, però continuo pensant que ha estat el millor pel bon fer del bloc.
Cadascú pot i podrà dir la seva sempre que hi hagi respecte i educació.

També us dic que dono per tancat el tema, el que vol dir que no permetré més comentaris d’aquest tipus i haurà moderació de comentaris fins que vegi que torna ha haver bonhomia entre els comentaristes.

En aquesta secció tenim converses de taverna, per qualsevol qüestió personal o aclariment, teniu el meu correu tony@havanerus.com i en privat podem resoldre qualsevol dubte que tingueu.

Salut, Força i Havaneres a dojo.

Dolors ha dit...

Jo volia deixar-vos la lletra de l'antiga sardana "la puntaire de Rialt ".No se si aquest és el seu espai...jo la deixo,si no va aquí,l'esborres Tony,no voldria ocupar el lloc que no em toca.
Dolors Puig Rosselló

Sardana: La puntaire de Rialt
Autor de la Música: Carbó i Parals, Eliseu
Autor de la Lletra: Carbó i Parals, Eliseu
Comentaris:
Lletra:

Curts:
La Puntaire del Rialt
l'àngel hermós de la costa
n'és l'encant de tots els ulls
des de Llançà fins a Tossa.
Els vells la guaiten somrient,
els nins a sa falda corren
i els braus mariners de la mar
tots la volen per esposa.
I els braus mariners de la mar
tots la volen per esposa.
Oh Puntaire de Rialt
oh Puntaire de Rialt
que n'ets de guapa
i de rumbosa.

Llargs:
N'és demà festa major.
Com s'afanya la minyona
com s'afanya a agullejar
la fina punta de blonda.
N'és demà festa major.
Com s'afanya la minyona
com s'afanya a agullejar
la fina punta de blonda.
Que la verge ha de lluir
el primer esguard de l'alba
prometença de l'aimant
que algun jorn en farà esposa
que el cor li te robat
brau pescador de la costa
que avui a gola nit
n'ha varat sa barca nova.
Tot ell es home de mar
espatllut de pit en fora
com un quitrà enmorenit
i un cor de nen que enamora.
Tot ell es home de mar
espatllut de pit en fora
com un quitrà enmorenit
i un cor de nen que enamora.
Oh, Puntaire de Rialt
oh Puntaire de Rialt
bé prou que saps
a qui adora, si!

Anònim ha dit...

Un ocellet m'ha dit "a cau d'orella" ,que Sé Andújar actuarà a la "catedral de l'havanera" ,com bé dieu sempre al blog,La Bella Lola el dissabte 7 de maig.
FANTÀSTIC! que aquest gran intèpret de la cançó de taverna tingui el seu moment a la Bella Lola.
Moltes gràcies qui hagi tingut la genial idea de suggerir aquesta actuació a en Paco i la Pepi que amb el seu inigualable bon fer ens faran passar un super vetllada a tots els que admirem aquest cantautor de Sant Feliu.
De segur que omplirà el magnific local i ens ho passarem d'allò més bé.
Estic molt contenta per la bona acollida que finalment i amb justícia ha rebut en Sé en aquest magnific blog.
Havanerus.com i la Bella Lola feu més pel món de l'havanera que molts altres mitjans.
Hi podrà també haver alguna crònia maca encara que sigui petita??
després del tracte que llastimosament va rebre aquest cantant al blog (molt ben subsanat i portat amb justicia),ara seria bonic veure que també hi ha lloc per ell.
ENHORABONA AL BLOG I TOTS AMB EN SÉ,LES HAVANERES I LA CANÇÓ DE TAVERNA!!

Maribel

Dolors ha dit...

Hola Maribel.

És cert que en SE actuarà a La Bella Lola,però no el 7 de maig,sinó el 21 de maig.

Així si hi vols anar,no erraràs el dia.

Salutacions.

Dolors Puig Roselló

Havanerus ha dit...

Gràcies Dolors per l'aclariment i per estar al cas.

Salut!

Unknown ha dit...

Fnatàstic que els Port Bo amb vista hagin canviat la cantada de la Nova Pasta del dissabte al divendres 20 ja que tothom serà a La Bella Lola donant suport a en sé Andújar.
Així el amants de la cançó de taverna podrem anar a tot arreu i no tindrem el dilema.Tan debo es podessin combinar sempre les cantades.
La realitat és que La Catedral de l'havanera ja està reservada de gom a gom i amb el paco i la Pepi de magnifics anfitrions serà una festassa!Gràcies Port Bo !!
Fantàstic també el nou disc dels Peix Fregit i un 10 pel blog d'en Tony Foixench.nERA!!

Jordi ha dit...

Enamorar-se i Vull Tornar-te a veure són del millor que s'ha composat aquesta temporada dins l'estil de Cançó de Taverna.En Tòfol Mus s'ens presenta pletòric de creativitat i amb Vola Vola Barca Meva,ell i en Josep Bastons han deixat el llistó altissim.La millor parella de cançó de taverna actualment.Tres peces bonissimes i magnificament interpretades pel grup Cubacant.
Tots els meus millors desitjos per aquest grup promesa de la cançó de taverna de casa nostra.Neus Mar tot un descobriment,els Arjau un 10 des què van començar i en Xiqui...una de les millors veus que tothom celebra que hagi tornat als escenaris.Com ha dit la Neus Mar en aquest blog,"fa posar la pell de gallina cada cop que l'escolto"..no podem estar més d'acord.
Felicitats a tots i endavant

Inici Bloc